Dit heeft ook consequenties hoe we nu de journalist dienen te faciliteren om hem/haar te motiveren om bijvoorbeeld een persbericht te publiceren. Een goede relatie met belangrijke journalisten is voor elk bedrijf belangrijk, maar het dient verder te gaan dan alleen het ontwikkelen van een goede relatie. Jij bent immers niet de enige die de journalist wil beïnvloeden. In het huidige tijdperk van Social Media zijn er enkele essentiële zaken om de journalist zodanig te faciliteren dat hij een voorkeur gaat krijgen om over jouw organisatie te gaan schrijven.
Wees volledig en voeg context aan persbericht toe
Het traditionele formaat met lange teksten in een PDF werkt anno nu simpelweg niet meer. Om het nieuws van een bedrijf te verspreiden via Social Media moet het gemakkelijk zijn om te 'scannen' en heel makkelijk om te delen. Indien mogelijk met multimedia ondersteuning zoals afbeeldingen, video en up-to-date contextuele informatie. Allemaal zaken waar een traditioneel persbericht niet toe in staat is en was.
Het persbericht 2.0. is een digitale, aangeklede vorm van het persbericht: alle mogelijke info over één onderwerp staan nu overzichtelijk bij elkaar. De social media release biedt, naast de basisinformatie van het ‘ouderwetse’ persbericht, alle data die het persbericht “context” geven. Denk aan foto’s, video’s, beeldmerken en links naar andere relevante informatie. De Social Media press release is dan te bekijken in de Social Newsroom van het bedrijf. Deze Newsroom is een webomgeving waar alle persinformatie van een organisatie overzichtelijk bij elkaar staat. Ieder persbericht wordt ondersteund met actuele informatie en multimediale documentatie
Door het persbericht samen met deze verrijkte content aan te bieden, wordt de journalist “op zijn wenken bediend”. De journalist krijgt de bouwstenen voor een bericht en bepaalt zelf welke delen hij gebruikt voor zijn verhaal. Het scheelt hem tijd qua “research” en het verzamelen van onderbouwende gegevens rondom een persbericht.
De nieuwe regels voor persberichten
-
Zend niet alleen persberichten als je iets ‘groots’ te melden hebt; zorg dat je altijd goede redenen hebt om persberichten te versturen.
-
Gebruik veel sleutelwoorden en tags tijdens het schrijven van je persbericht.
-
Plaats links in je persberichten zodat journalisten terecht komen op de Social Newsroom.
-
Werk met ondersteunende multimedia documenten zoals presentaties in Slideshare en video’s via YouTube.
-
Kom nooit met oud nieuws.
-
Lanceer nooit berichten zonder of met beperkte nieuwswaarde.
-
Ga er nooit vanuit dat je een journalist kan wijsmaken dat iets nieuws is als het al ergens verschenen is. Zij checken het ook bij invloedrijke bloggers of het nieuws nog actueel is. Besef dus dat deze bloggers een belangrijke rol spelen in de actualiteit van jouw persberichten!
-
Geef specifiek nieuws afgestemd op de achtergrond van de journalist. Een economiejournalist wil nieuws over economie, niet over cultuur of een nieuwe lifestyletrends. Denk dus goed na over de aard van je nieuws: is het economisch nieuws, is het lifestylenieuws, is het nieuws over werkgelegenheid? Zoek contact met alleen die journalisten die écht geïnteresseerd zijn in jouw nieuws.
-
Ga nooit bellen na het versturen van een persbericht.
-
Voeg een unsubscribe link toe in persberichten.
-
Stel je journalistendatabase met zorg samen, of laat het uitsturen van mails over aan een PR bureau of gespecialiseerde aanbieder. Voorzie in elk geval een unsubscribe link onderaan elke mail. Als journalisten geen mogelijkheid hebben om zich uit te schrijven van uw persberichten, zullen ze berichten als ‘spam’ labelen.
-
Richt een Social Newsroom in met alle relevante achtergrondinformatie rondom het persbericht.
Versterking van de online reputatie van het bedrijf
Stel je eens voor dat jouw bedrijf een centrale plek heeft waar je alle media relaties inclusief journalisten naar toe kan sturen en waar zij contextuele informatie kunnen vinden rondom bijvoorbeeld een persbericht. De combinatie persbericht 2.0. met een Social Newsroom bedient de journalisten op maat; een voorwaarde om anno nu een goede relatie met journalisten op te bouwen. Daarnaast zal het ook de online reputatie van de organisatie sterk verbeteren! Overtuigd? ;)