Iedereen kan tegenwoordig content maken en uitgeven, maar dat zijn ze van oudsher niet gewend. Het belangrijkste is dat bedrijven letten op hoe content wordt gemaakt, hoe dat het bedrijf weerspiegelt en hoe consumenten en andere belanghebbenden bij de organisatie betrekt.
Het gaat hier om een culturele omslag. Dat is een van de moeilijkste dingen om te realiseren. Dat raakt niet alleen de PR- en marketingafdeling. Het gaat niet puur over communicatie, maar over houding richting de markt, productie en distributie.
Concreet: bedrijven moeten transparant zijn in hun identiteit en hun doelen. Ze moeten een publishers mindset aannemen, doen wat uitgevers doen: het publiek zoeken, snappen en bedienen. Maar dat houdt ook in dat ze hun communicatie regelmatig updaten. Een video in de maand op YouTube is niets. En als laatste: zorg ervoor dat de content vind- en deelbaar is.
Inbound marketing en contentstrategie
Koopgedrag is veranderd en daar moet ook de marketingaanpak in mee. Bedrijven zetten steeds meer in op een inbound marketing strategie. Inbound marketing gaat ervan uit dat de klant naar de leverancier toekomt. Die leverancier moet dan wel zorgen dat hij gevonden kan worden en daarnaast gezien wordt als een interessante partij in business-to-business, het liefst een thoughtleader. Een partij die wordt gezien als de autoriteit in de markt!
Waarom inbound marketing?
Dat bedrijven veel kansen zien met inbound marketing is niet voor niets. Veel marketeers zijn nog bezig met het hanteren van achterhaalde marketing technieken. Bijvoorbeeld door het plaatsen van advertenties in diverse media die niet renderen.
Je moet juist je eigen publiek opbouwen, door eigen blogs en dergelijke te ontwikkelen. Hiermee verlaag je tegelijkertijd de kosten van je marketing.
Inbound- of contentmarketing is dynamisch. Dat komt omdat je door het delen van content de mogelijkheid tot interactie met je prospect of klant hebt. Thoughtleadership vergt echter ook een pro-actieve houding en inbreng van je werknemers. Dat zij hun kennis willen etaleren in naam van hun werkgever. Vertrouw op het empowerment in je organisatie en beloon het zowel materieel als immaterieel.
Hergebruik van eigen content
Contentmarketing gaat niet alleen over het creëren van nieuwe content, maar ook over het hergebruik van bestaande content. Veel organisaties bieden lang niet al hun relevante content online aan, publiceren van die content is vaak een directe win. Bovendien kan content ook snel verouderen. Na een opfrisbeurt kan die content vaak weer langer mee.
Gebruik van content van anderen
Hiernaast bied je als organisatie ook een toegevoegde waarde als je het publiek een selectie biedt van content van anderen. De waarde hiervan zit in die selectie, hiermee kun je je als expert laten zien.